Mlada žena prska parfem

Kako da pravilno nanesete parfem i izbegnete najčešće greške

29.03.2024 Vreme čitanja 7 min

Parfem će najlepše mirisati na vama ukoliko ga nanesete pravilno. Da li znate kako?

Svi smo nekada čuli da se parfem nanosi na tačke na telu na kojima se oseća puls, kao i da se parfem nikada ne utrljava da ne bi promenio miris. Da li je to zaista tačno, i koji su to mali koraci koje treba da preduzmete kako biste pravilno naneli parfem i mirisali božanstveno, saznajte u nastavku teksta.

Pripremite kožu za nanošenje parfema

Najvažniji korak ka pravilnom nanošenju parfema je priprema kože. Pre nanošenja parfema, važno je da temeljno očistite kožu blagim sapunom i vodom. Parfem se uvek nanosi na čistu kožu! Na taj način ćete ukloniti nečistoće, druge mirise i masnoće sa kože, stvarajući savršenu podlogu i sprečićete da se prefinjene note izmene u kontaktu sa drugim mirisima. Takođe, preporučujemo da hidrirate kožu kvalitetnom kremom neutralnog mirisa kako biste produžili trajanje parfema i smanjili mogućnost iritacija.

Savet: Mnogi proizvođači parfema imaju u ponudi i parfimisane losione za telo, kombinujte ih sa parfemom! Isti miris, nanet u slojevima će duže trajati.

Muškarac drži bočicu parfema u ruci

Pravilno nanošenje parfema

Držite bočicu parfema na udaljenosti od oko 15-20 centimetara od kože i prsnite parfem na pulsne tačke. Na njima se zbog toplote miris najbolje razvija i najintenzivnije oseća. Ukoliko je parfem veoma intenzivan, možete prsnuti na zglobove a zatim nežnim pokretom preneti na vrat.

Savet: Kako da znate koja razdaljina od bočice do tela je idealna? Ukoliko vam je koža vidno mokra i parfem curi, preblizu je.

Nanošenje parfema na odeću

Preporučljivo je nanositi parfem direktno na kožu, ne na odeću. Ipak, nanošenje parfema i na odeću ima svojih prednosti:

  • Duže trajanje mirisa. Zbog toplote kože miris se brže razvija, ali to takođe znači i da brže nestaje.
  • Zadržava se originalni miris jer ne dolazi do hemijske reakcije između parfema i prirodne masnoće kože.

U zavisnosti od materijala odeće, parfemi mogu izazvati oštećenja tekstila. Posebno treba biti oprezan sa prirodnim materijalima kao što su svila, vuna, koža i krzno. Najbolje je ne prskati parfem na njih!

Za ostale materijale je uglavnom potpuno bezbedno, samo je potrebno prskati parfem sa veće razdaljine od oko 30 cm – 40 cm kako biste izbegli kvašenje materijala i nastajanje fleka.

Nanošenjem parfema i na kožu i na odeću možete da postignete dugotrajnost, postojanost i zavodljivu slojevitost mirisnih nota.

Savet za nabolji efekat: Nakon što ste parfem naneli na kožu, pre nego što izađete iz kuće poprskajte “oblak parfema” ispred sebe i lagano prođite kroz njega kako bi se mirisne kapljice ravnomerno rasporedile.

Parfemi na poslužavniku

“Manje je više” kad su parfemi u pitanju

Preterivanje sa količinom parfema može biti neprijatno i smetati ljudima u vašoj okolini. Umesto “polivanja”, pridržavajte se manjih količina, pametno raspoređenih. Dovoljno je nekoliko prskanja na ključne tačke da biste postigli željeni miris. Zapamtite, parfem bi trebao da bude suptilan, ali primetan.

Šta su office friendly parfemi?

U svakom kolektivu postoji makar jedna osoba čiji izbor parfema svi znaju, iako znamo da nije svaki parfem prikladan za kancelariju. Izraz office friendly se odnosi na prijatne, neutralne parfeme koje najčešće opisujemo kao čiste i sveže. Mirisne note koje uglavnom dominiraju u njima su svež lan, bergamot, limun, belo cveće, sandalovina dok će puderaste arome dodati uvek poželjan dašak ozbiljnosti i klasike.

Savet: Ukoliko ste preterali sa količinom parfema, natopite tupfer medicinskim alkoholom i prebrišite kožu.

Muškarac prska parfem

Odaberite parfem prema svom tipu kože

Svaka osoba ima jedinstvenu kožu koja može reagovati na parfeme na različite načine. Stoga ima smisla odabrati parfem koji odgovara vašem tipu kože. Cvetni mirisi savršeno će se uklopiti sa suvom kožom, dok će citrusni mirisi osvežiti masnu kožu. Prilikom izbora, obratite pažnju i na note koje volite, kako biste pronašli miris koji će vam najviše odgovarati.

Zanimljivost: Istraživanja pokazuju da mirisne note mogu uticati na tuđu percepciju naših godina. Za parfeme sa notama grejpfruta kažu da nas čine mlađima u očima drugih. Ili bolje rečeno u nosu.

Zimski i letnji parfemi

Iako želimo da vas podržimo i motivišemo da eksperimentišete i nesputano uživate u parfemima koji vam se dopadaju, ipak, važno je da se podsetimo podele na zimske i letnje.

U zimske parfeme ubrajamo intenzivnije, “tople” mirise, gurmanske, začinske, neretko sa daškom mošusa, vanile, duvana i pačulija.

Kao letnje parfeme prepoznajemo lagane mirise, osvežavajućih voćnih nota i prozračnih kompozicija.

Mitovi o parfemima

Sigurni smo da ste čuli različite savete a neki od njih nisu tačni. Za kraj ove mirisne priče, razbićemo dva najpoznatija mita o parfemima.

#1 Treba vam samo jedan parfem

Kažu da kada pronađete parfem koji volite, treba da držite istog parfema tokom dužeg vremenskog perioda jer je on vaš prepoznatljiv “mirisni potpis”. Ipak, nema objektivnog razloga da svoje uživanje u parfemima ograničite. Parfem se bira u skladu sa prilikom i godišnjim dobom, ali i ličnim raspoloženjem i utiskom kakav želimo da ostavimo. Više parfema – više mogućnosti da se u svakoj prilici osećate kao u svojoj koži. Pogledajte našu sekciju parfemi na akciji i odaberite nove mirise za svoju kolekciju.

Žena miriše parfimisan bloter

#2 Ne smete da protrljate zglobove jer ćete pokidati molekule parfema i uništiti miris

Srećom, ovaj često pominjan mit o parfemima nije tačan. Istina je da se trenjem podiže temperatura kože pa će gornje note brže ispariti. Na taj način se brzo dolazi do srca parfema, što može biti korisno prilikom kupovine, da što pre osetimo srednje note koje predstavljaju glavni deo parfemske kompozicije.

#3 Testeri mirišu drugačije

Sigurno ste nekada primetili da se razlikuje miris na bloteru koji ste poprskali u parfimeriji od onog koji se razvije na vašoj koži. Razlog tome nije različitost kvaliteta parfema u tester i komercijalnom pakovanju, već upravo niz finih hemijskih reakcija između parfema i kože, koji rezultiraju određenom promenom mirisa.

Savet: Parfem probajte direktno na koži kako biste stekli realnu sliku o njemu. Ukoliko vam se ne dopada kako parfem miriše na vama, možete ga prskati na odeću umesto na kožu, na taj način neće doći do promene u mirisnoj kompoziciji.

Parfemi na toaletnom stočiću

Kako se čuvaju parfemi?

Zahvaljujući modernim tehnologijama proizvodnje, parfemi su danas izuzetno stabilni. Prateći jednostavne savete kako pravilno čuvati parfeme, uživaćete u svojim omiljenim mirisima dugi niz godina, bez obzira na naznačen datum isteka roka.

  • Držite ih daleko od izvora svetlosti. Idealno u kutiji ili na tamnom mestu kao što je ormar. UV zračenje može potpuno uništiti vaš omiljeni parfem, što ćete sem očiglednom promenom mirisa, primetiti i po drugačijoj boji mirisne tečnosti.
  • Ne čuvajte parfeme u kupatilu. Toplota i pojačana vlažnost vazduha, kao i česte oscilacije u atmosferskim uslovima, su veoma štetne za parfeme.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da pravilno koristite svoj parfem i uživate u njegovom mirisu tokom celog dana. Posetite našu online prodavnicu parfema kako biste pronašli širok izbor visokokvalitetnih mirisa koji će zadovoljiti vaše potrebe i želje. Uz pravilno odabrani parfem i pravilno nanošenje, svaki dan može biti mirisan i nezaboravan.